Bjælkehus med italienske vulkansten

Træhuse er smukke, og kombineret med andre spændende materialer kan de få deres helt eget udtryk. Det er et amerikansk-inspireret bjælkehus uden for Horsens et godt eksempel på. Soklen og facaden er delvist beklædt med specialfremstillede amerikansk-italienske sten.

Bjælkehus med italienske vulkansten

Mange træhus-nybyggere ønsker så meget synligt træ som muligt i deres hus. Det er ikke vigtigt for et dansk-amerikansk ægtepar, der har valgt at beklæde soklen, indgangen og dele af facaden med konstruerede sten.

- Vi kan godt lide det rå og det naturlige look. Når de hårde materialer som vores minimalistiske aluminiumsvinduer spiller sammen med træet og de organiske sten, bliver det en balanceret oplevelse. Inspirationen med stenbeklædningen kommer fra USA, men det er også meget brugt i Holland og Italien, siger Peter Bering. 

Fandt stenene i Holland

Da han sammen med sin kone, Jacqueline Simmer, begyndte at undersøge muligheden for at sætte stenbeklædning på facaden af deres nye bjælkehus i landsbyen Bjerre ved Horsens, var det ikke så ligetil. Det er et sjældent syn i Danmark, og der var ikke rigtig nogen, der vidste noget om den form for udendørs stenbeklædning.


- I vores byggeproces har vi haft nogle idéer, som andre ikke har haft kendskab til. Vi har ikke ladet os begrænse, og derfor undersøgte vi selv sagen og fandt ud af, at de forhandlede de rette facadesten i Holland. Vi tog så turen ned til butikken. Der blev vi bekræftet i, at vi ville have stenene, og det har vi ikke fortrudt, siger Peter Bering.

Spil i facaden

Facadestenene er et italiensk mærke, Geopietra. De bliver produceret i USA af vulkansk aske blandet med cement og nærmeste forhandler er The Flagstone Company i Holland. Stenene fås i 100 forskellige serier med mange slags sten og i adskillige farver, som ovenikøbet kan kombineres.

- Vi har beklædt husets sokkel med stenene samt vores indgang og noget af facaden. Det giver et spil og udtryk, som et almindeligt træhus ikke har. Når andre ser facadestenene, siger de, at de ikke anede, at man kunne gøre sådan noget. Vi vil gerne inspirere andre til at bygge mere utraditionelt end det gængse typehus, siger Peter Bering.

Et unikt udtryk

"Vi har beklædt husets sokkel med stenene samt vores indgang og noget af facaden. Det giver et spil og udtryk, som et almindeligt træhus ikke har."

alt
Peter Bering Bygherre

Facade uden system

Scanwo har bygget Peter og Jacquelines bjælkehus, som de selv har tegnet og været dybt engagerede i gennem hele byggeprocessen. I løbet af efteråret 2023 står det næste 400 m2 store bjælkehus færdigt, hvor Scanwo også har designet den unikke inddækning af vinduerne. Den har været nødvendig for opsætningen af stenbeklædningen, som ægteparret selv har stået for sammen med Peter Berings far. De forholdsvis lette sten er sat på en fibercementplade, hvor der er lagt mørtel med glasfiber, inden stenene påklistres.

Udfordringen er at lade være med at sætte stenene i et system, som vi mennesker ellers er så gode til. Det giver et forkert og konstrueret udtryk. Det er et mærkeligt puslespil, hvor det går galt, hvis du er for effektiv. Tricket er ikke at gøre det for hurtigt, variere stenenes størrelse og form og alligevel nøje overholde nogle strenge visuelle krav som for eksempel at lave vandrette baner og sætte stenene som var det en rigtig mur med rigtige sten, siger Peter Bering.

Nybyggerne fra Bjerre har blandt andet fået hjælp fra den italienske producents hjemmeside og den hollandske forhandler, hvor de i udførlige videoer og manualer har kunnet se, hvilke fejl de ikke skulle lave, når de satte stensætningen. 

- Stenene må for eksempel ikke sættes på skrå, og selvom vi ikke er håndværkere, er vi rigtig godt tilfredse med resultatet. Det er overraskende vellykket. Vores håb og vision med at anvende stenene er vi nået i mål med, understreger Peter Bering. 

Foto 3 Stenbeklædning

Bestil katalog

Lad din jagt på drømmehuset starte i vores inspirerende boligkatalog. Forelsk dig i vores individuelt byggede træhuse med plads til at udfolde livet sammen med dem, du holder af.

Bestil vores katalog

Kom et skridt nærmere dit drømmehjem

Kontakt Scanwo på 76 90 70 00 eller scanwo@scanwo.dk. Vi sidder klar til at svare på dine spørgsmål og tegne et hus, der matcher dine boligdrømme.

Erik Berg Adm. direktør / Partner
E-mail:
ebe@scanwo.dk
Telefon:
+45 40 15 95 18
Erik Berg